Logg inn
for fri frakt
Min side
0
x

Vask og vedlikehold

Sengetøy

Husk å vaske alt nytt sengetøy!

Nytt sengetøy bør alltid vaskes før bruk. Det må gjøres for å fjerne eventuelle kjemikalier brukt i behandling og farging, som kan irritere huden din.

 

Hvor ofte bør du ellers vaske sengetøyet?

Vi anbefaler derfor å vaske sengetøyet hver 14 dag. I løpet av natten svetter vi en del, og vi mister hudceller som fester seg i sengetøyet.

 

Hva annet kan man gjøre for å ta vare på sengetøyet og sikre god hygiene?

I det daglige er det også lurt å lufte sengetøyet før du rer opp sengen. Når du står opp bretter du dynen helt tilbake, åpner vinduet og lar rommet få lufte seg i 5-10 minutter.

 

Slik vasker du Silke

Silke skal vaskes på 30 grader på ull/silkeprogram, med vaskemiddel for silke. Silke er et naturfiber, som er selvrensende, og slipper smuss lettere enn for eksempel bomull. Silke blir derfor normalt sett rent ved mer skånsom vask, og for å ta vare på silke- fibrene er det derfor ekstra viktig å følge anvisningene nøye. Silke vil ikke tåle 60 graders vask på vanlig program, og heller ikke vanlig vaskemiddel.

 

Slik vasker du naturfibre som Lin, Bambus og Tencel

Skal vaskes skånsomt på 30-40 grader. Ikke bruk syntetisk vaskemiddel med optisk blekemiddel, da det vil oppstå en kjemisk prosess som ødelegger naturfibrene (bli loddent). Ikke vask lin og andre naturfibre med frotté (f.eks håndklær), da dette vil slite på stoffet og gi forårsake nupper. Unngå bruk av tørketrommel, og stryk stoffet på vrangen på max 200 grader, før tøyet har tørket helt.

 

Slik vasker du Flanell, Bomull, Sateng og finere bomullskvaliteter som Percale, Chambray, Egyptisk bomull, Damask og Jaquard

Kan vaskes på 60 grader og med vanlig vaskemiddel. Vask med innsiden ut og med like farger.Ikke vask ekstra fin bomull sammen med frotté. Dette for å bevare fargene best mulig, samt beskytte det fine bomullsstoffet mot nupper.

Puter og Dyner

Slik vasker og tørker du dundyner og dunputer!

De aller fleste dundyner- og puter kan vaskes på 60 grader (se unntaket Ederdunsdyne). Bruk helst et vaskemiddel uten enzymer når du vasker disse, evt 1/3 av normal mengde vaskemiddel. Ikke bruk skyllemiddel på dunprodukter.


Tørk dyner og puter i trommel med flere tennisballer slik at luft som dannes inne i trekket slås ut, samt at dunene blir fordelt jevnt rundt i dynen og puten igjen og ikke klumper seg. Har du ikke stor nok trommel, kan du gå til et vaskeri/renseri.


Slik tar du vare på Ederdunsdyne

Ederdunsdynen skal tørrenses profesjonelt. Må ikke bankes, støvsuges eller tromles.


Ederdunsdyner inneholder dun som er håndplukket og håndrenset, og er i utgangspunktet mer slitesterke og varige sammenlignet med andre dyner. Dynen kan gå i arv i flere generasjoner, hvis man renser dunet og skifter trekk..


Slik vasker og tørker du fiberdyner og fiberputer

Det er en myte at fiber er mer allergivennlig enn dun. Så lenge man kan vaske dundynen ved 60 grader (og det kan man generelt med alle dyner med unntak av ederdunsdyner), så er det likegyldig om dynen har fiberfyll eller dun-/fjærfyll. Dette skyldes at støvmidden dør ved vask på 60 grader. Ofte er også dynetrekket finere vevet i en dundyne enn i en fiberdyne, og derfor har støvmiddene vanskeligere for å trenge inn.

 

Syntetiske dyner og puter kan vaskes på 60 grader, med vanlig vaskemiddel og normal vaskemiddelmengde. Syntetiske produkter kan både tørketromles og lufttørkes.


Øvrig vedlikehold av dyner og puter

Dynen og puten din tar også opp fuktighet fra kroppen, og bør derfor luftes og tørkes jevnlig. På denne måten unngår man at dunene i puten og dynen klapper sammen.

 

Rist godt, slik at du får ut mest mulig støv. Produkter som inneholder dun, skal ikke bankes eller støvsuges. Husstøvmidd drepes ved høy varme, (60 grader i vaskemaskin og tørketrommel) eller ved høy kulde. Er det ca. 15 minusgrader ute, er det en gylden mulighet til å bli kvitt husstøv-midd ved å henge ut dynen og puten til en skikkelig nedkjøling.

 

Luft aldri dyner og puteri direkte sollys, da det kan ødelegge spenstigheten i dunene.

 

Slik pakker du bort dyner og puter for sesongen

Sørg for at dyner og puter som skal pakkes bort for sesongen, er helt tørre. Rist de opp og heng de gjerne ut for lufting og tørking, før de pakkes ned. Pakk de ned i oppbevaringsposen dynen kom i, eller en annen tekstilpose som “puster”, som f.eks bomull. Ikke bruk plastsekker, plastbokser, eller lignende, da dette kan føre til muggdannelse. Oppbevar dynene på et mørkt og tørt rom, evt. en innebod med jevn temperatur. Unngå sollys og kondens.

Overmadrass og madrassebeskytter

Slik vasker og vedlikeholder du overmadrass og madrassbeskytter

Overmadrassen fanger opp fuktighet, hår, bakterier, kjemikalier, etc. og er dermed veldig praktisk. Den er lettere å rengjøre, og ikke minst mye rimeligere å skifte ut enn selve madrassen. Kvaliteten på overmadrassen har alt å si for hvor lang levetid den har.

 

Rengjøring av overmadrass:
- Ta av trekket og vask det på 60 grader.

- Bruk små mengder vaskemiddel og skånsom sentrifugering.

- Heng det til tørk umiddelbart, for å unngå misfarging av tekstilet.

- Ved vask vil overmadrasstekstilet trekke seg noe sammen, men etter et par dagers bruk    vil det igjen ha sin opprinnelige størrelse.

- Lufting og støvsuging av madrassen anbefales.

- Må ikke tørketromles. I trørketrommel kan varmen overstige 60 grader, noe som ikke er bra for overmadrassen.

Håndklær

Slik vasker du håndklær

Dersom du vil bevare kvaliteten på håndklærne dine best mulig, bør de ideelt sett ikke vaskes på mer enn 40 grader.
Bambus tåler ikke gjentatt vask på 60 grader, slik bomull kan tåle. For hard vask ødelegger fibrene og funksjonaliteten til håndkleet, samt gjør de matte og stive.  Et tips er å kun vaske håndklærne på 60 grader en gang i blant, for å fjerne bakteriene som setter seg i stoffet.

 

- Vask lyse og mørke håndklær hver for seg.
- Unngå blekemiddel
- Unngå tøymykner, da det både reduserer absorberingsevnen til håndkleet, og er belastende for miljøet.
- Ikke fyll vaskemaskinen til randen. Håndklærne trenger god plass, for å bli skikkelig rene.
- Unngå tørketrommel, dersom du ønsker å holde håndklærne dine pene, lengst mulig. 

Lufttørking ute eller inne på en tørkesnor er ideelt både for håndklærne og miljøet. Dersom du ønsker håndklærne ordentlig fluffy og myke, benytt tørketrommel på slutten av tørketiden. 

5 minutter holder!

 

Hvor ofte håndklærne bør vaskes, kommer helt an på bruken. Dersom du er flink til å henge opp håndkleet ditt slik at det får tørket skikkelig mellom hver bruk, sparer du både miljøet og forlenger håndkleets «levetid». Pass på at det sirkulerer luft rundt håndkleet, for å unngå bakterieutvikling og at lukt setter seg.
Håndkleet holder seg også mykt lenger, dersom du ikke vasker det for ofte.
Et par ganger i uka holder. 

Håndklær som benyttes flere ganger om dagen eller i forbindelse med trening, bør vaskes oftere.

 

Etter at håndklærne er ferdig vasket, tørket og brettet, er det viktig at de legges på et tørt sted.

X Lukk