Sjekk også ut:
Fortsett å handle Gå til kassen

Vask og vedlikehold

Sengetøy

Nytt sengetøy skal vaskes før bruk. Det må gjøres for å fjerne eventuelle kjemikaler brukt i behandling og farging, da disse kan irritere huden din. Om du bruker bomullssengetøy eller silkesengetøy, bør du vaske sengetøyet ditt hver 14. dag. I løpet av natten svetter vi en del, og vi mister hudceller som fester seg i sengetøyet.
I det daglige bør du la sengetøyet ditt lufte seg skikkelig før du rer opp. Når du står opp om morgenen bretter du dynen helt tilbake, åpner vinduet og lar rommet få lufte seg i 5-10 minutter.

Silke vil ikke tåle 60 graders vask på vanlig program, og heller ikke vanlig vaskemiddel. Silke er et naturfiber, som er selvrensende, og slipper smuss lettere enn for eksempel bomull. Silke blir derfor normalt sett rent ved mer skånsom vask, og for å ta vare på silkefibrene er det derfor viktig å vaske silkesengetøy etter anvisning. 
Silke skal vaskes på 30 grader på ull/silkeprogram, med vaskemiddel for silke.

Lin er også et naturfiber, som skal vaskes skånsomt på 30 - 40 grader. Ikke bruk syntetisk vaskemiddel med optisk blekemiddel, da det vil oppstå en kjemisk prosess som ødelegger linfiberene. Benyttes vaskemiddel som dette, vil linfiberen begynne å oppføre seg som bomull og stoffet vil bli loddent. 
Vask heller ikke lin med frotté, da dette vil slite på linstoffet og gi det nupper.
Bruk ikke tørketrommel på lin, og stryk stoffet på vrangen før tøyet har tørket helt. Strykes på max. 200 grader.

Flanell, bomull, sateng og finere bomullskvaliteter som percale, chambray, egyptisk bomull, damask og jaquard kan vaskes på 60 grader, med vanlig vaskemiddel, innsiden ut og med like farger.
Ikke vask ekstra fin bomull sammen med frotte. Dette for å bevare fargene best mulig, samt beskytte det fine bomullsstoffet mot nupper.

 

Puter og dyner

Dynen og puten din tar også opp fuktighet fra kroppen, og bør derfor luftes og tørkes jevnlig. På denne måten unngår man at dunene i puten og dynen klapper sammen. Luft aldri puten og dynen i direkte sollys, da det kan svi av dunenes naturlige lanolinhinne og dermed ødelegge spenstigheten i dunene. 
Rist puten og dynen godt, slik at du får ristet ut mest mulig støv. Produkter som inneholder dun, skal ikke bankes eller støvsuges. Husstøvmidd drepes ved høy varme, (ved 60 grader i vaskemaskin og tørketrommel) eller ved høy kulde. Er det ca. 15 minusgrader ute, er det en gylden mulighet til å bli kvitt husstøvmidd ved å henge ut dynen og puten til en skikkelig nedkjøling.

Har du dundyne og dunpute bør du bruke et vaskemiddel uten enzymer når du vasker disse, eller 1/3 mende av normal vaskemiddelmengde. Ikke bruk skyllemiddel på produkter som inneholder dun. Tørk dynen og puten i trommel med flere tennisballer slik at luft som dannes inne i trekket slås ut, samt at dunene blir fordelt jevnt rundt i dynen og puten igjen og ikke klumper seg. Har du ikke stor nok trommel, kan du gå til et vaskeri/renseri.

Skift dyne om sommeren. Man kan imidlertid få bedre søvn ved å ha en varm vinterdyne og en lettere sommerdyne. Den varme dynen din får også lengre levetid dersom du skifter til en lettere dyne om sommeren, da mye fuktighet fra kroppen ikke er bra for holdbarheten til en dyne.

Det er en myte at fiber er mer allergivennlig enn dun. Så lenge man kan vaske dundynen ved 60 grader og det kan man generelt med alle dyner med unntak av ederdunsdyner, så er det likegyldig om dynen har fiberfyll eller dun-/fjærfyll. Dette skyldes at støvmidden dør ved vask på 60 grader. Ofte er også dynetrekket finere vevet i en dundyne enn i en fiberdyne, og derfor har støvmiddene vanskeligere for å trenge inn.

Ederdunsdyner inneholder dun som er håndplukket og håndrenset, og er i utgangspunktet mer slitesterke og varige i forhold til andre dyner. Dynen kan gå i arv i flere generasjoner, hvis man renser dunet og skifter trekk på den.
Ederdunsdynen skal tørrenses profesjonelt, med spesialegnede løsemidler, for en mild renseprosess. Må ikke bankes, støvsuges eller tromles.

Syntetiske dyner og puter kan vaskes på 60 grader, med vanlig vaskemiddel og normal vaskemiddelmengde. Syntetiske produkter kan både tørketromles og lufttørkes.

 

Overmadrass og madrassbeskytter

Overmadrassen fanger opp kroppsvesker, hår, bakterier, kjemikalier etc. og er dermed veldig praktisk i kombinasjon med en madrass. Overmadrassen er lettere å rengjøre, og ikke minst mye rimeligere å skifte ut enn selve madrassen. Kvaliteten på overmadrassen har alt å si for hvor lang levetid den har.

 Rengjøring av overmadrass:

- Ta av trekket og vask det på 60 grader.
- Bruk små mengeder vaskepulver og skånsom sentrifugering.
- Heng det til tørk umiddelbart, for å unngå missfarging av tekstilet.
- Ved vask til overmadrasstekstilet trekke seg noe sammen, men etter et par dagers bruk vil det igjen     ha sin opprinnelige størrelse.
- Lufting og støvsuging av madrassen anbefales.
- Må ikke tørketromles. I trørketrommel kan varmen overstige 60 grader, noe som ikke er bra for overmadrassen.

En madrassbeskytter mot flekker og smuss, forlenger levetiden til madrassen/overmadrassen din. Den kan vaskes på 60 grader, og er dermed et allergivennlig valg, da dette er en temperatur som dreper støvmidd. Vi anbefaler ikke tørketrommel da dette vil krympe madrassbeskytteren noe. Strekk madrassbeskytteren godt ut, for så å henge den opp til tørk.